Centrum pohybové medicíny

Pavle, děkuji!

Věta, kterou slýchá jeden z nejlepších fyzioterapeutů v Česku Pavel Kolář často. Od špičkových sportovců, podnikatelů i hvězd showbusinessu. Vyjádření díků v podobě jedné krátké věty najdete s podpisem umělce Davida Černého hned za dveřmi recepce vedle jeho velkého portrétu v nové pobočce Centra pohybové medicíny.

Při bližším zkoumání průhledného objektu zjistíte, že se skládá z mnoha drobných objektů. Různé části horních i dolních končetin, kosti, dokonce kolečkové brusle. Život profesora Koláře v jednom pestrobarevném provedení zalitý do epoxidové pryskyřice. A také umělecky ztvárněný výčet toho, na co se jeho klinika specializuje. Máte-li potíže s čímkoli, co se týká pohybového aparátu, těžko budete hledat ve střední Evropě lépe vybavené pracoviště. 

Expanze místo stěhování

Možná jste před časem v médiích také zazanamenali zprávu, že se má Centrum pohybové medicíny stěhovat. Kolem celé akce bylo hodně rušno nejen kvůli slavnému jménu zakladatele kliniky, ale i prestižními adresám, spojeným s osobami nejbohatších českých podnikatelů. Titulky oznamovaly, že klinika chce dát před Andrejem Babišem přednost Marku Dospivovi. Provozovatelé centra se ale nakonec místo stěhování rozhodli rozšířit své kapacity a pokrýt nové spádové území. 

Nová pobočka obsadila část posledního zachovaného objektu v areálu bývalé továrny na letecké motory Walter v pražských Jinonicích. Architektonické studio ADR pod vedením Pavlova bratra Petra upravilo v památkově chráněné budově pro potřeby kliniky celkem tři patra.

Citlivý přístup architektů z ADR k adaptaci historických prostor je vidět takřka na každém kroku. Odkazy na minulost v podobě oktogonálních sloupů s mohutnou hlavicí, nebo na surový beton odhalených částí obvodových zdí včlenili autoři interiérového řešení do celkového konceptu, který staví na kombinaci charakteristického dřevěného žebrování mobiliáře s pozinkovanými kovovými prvky a všudypřítomnými květinovými dekoracemi. 

Šanci na dobrý první dojem máte jen jednou

Centrální recepce je místem, odkud vás personál nasměruje k cíli vaší návštěvy - na vyšetření, rehabilitaci, léčbu, nebo cvičení. Je tu také čekárna, kde máte jako nově příchozí příležitost udělat si první dojem. Záleží na každém detailu, který může ovlivnit vaši náladu v neznámém prostředí. Od chování personálu po výběr nábytku.

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které přispívají k příjemné atmosféře je denní světlo, které by v centrálně umístěném prostoru bez přístupu k oknům chybělo. Architekti z ADR problém vyřešili jednak světlíky nad dveřmi ordinací a zároveň velkým důrazem na výběr kvalitních světel. Celým prostorem kliniky prostupuje elegantní systém tenkých osvětlovacích prvků, které se podle povahy prostoru spojují do potřebných sestav a zajišťují dostatečné osvětlení v celém prostoru.  

Velký důraz kladli autoři interiéru také na soukromí. Prostor recepce je dostatečně velký a důmmyslně členěný pomocí speciálních nábytkových sestav od české firmy TON takže každý má k dispozici dostatek místa.

Aby se všichni těšili na shledanou

Jako partner pro interiérové řešení stojíme společně s architekty u podobných projektů vždy před stejnou výzvou. Jak stihnout projekt dokončit v termínu, nejlepší kvalitě a za často omezených finančních podmínek. Výhodou je, když si s architekty rozumíme a jsme součástí projektu úplně od začátku. S Petrem Kolářem jsme několik velkých realizací dokončili a i tentokrát jsme využili možnost spolupracovat s jeho ateliérem již ve fázi prvních úvah o budoucí podobě interiéru. Měli jsme díky tomu dost času bavit se s personálem kliniky o jejich potřebách a zkušenostech s provozem pobočky na Chodově. Jejich podněty a zkušenosti se promítly nejen do půdorysného řešení, ale třeba i do konstrukce na míru vyrobených držáku na tělocvičné pomůcky, nebo kartotékových skříní. Vycházeli jsme přitom z jednoduché myšlenky. Když budou na svém pracovišti spokojení zaměstnanci, projeví se to i na spokojenosti jejich pacientů.  

Šimon Opekar
Sales manager TECHO

I přesto, že jde o zdravotnické zařízení, přistupovali jsme k němu jako k špičkovému pracovnímu prostředí se vším co k tomu patří. Mysleli jsme přitom nejen na pacienty, ale i na zaměstnance. Všichni musí být spokojení, aby vše fungovalo. Dobře navržená kuchyňka pro zaměstnance je nakonec pro fungování kliniky stejně důležitá jako pohodlná čekárna.

Dbejte na důležité maličkosti

Dlouhá příprava a důsledné promýšlení každého detailu s architekty se vždy vyplatí, i když mnohé věci nakonec zůstanou běžnému návštěvníkovi skryté, nebo je docení až na druhý pohled. Bez nich by ale výsledek nebyl stoprocentní a při každodenním užívání by se rychlo přišlo na všechny chyby.

Interiéry kliniky jsou vybaveny jednak typickým nábytkem od českých  a zahraničních firem - IKEA, TECHO, TON a doplněny řadou atypických řešení, navržených podle potřeb uživatelů. Během přípravy jsme dlouho experimentovali, hledali nejvhodnější materiály, které by vyhověly kvalitou i cenou. Vytvořili jsme desítky prototypů, než jsme společně s klientem dosáhli správné kombinace estetických vlastností, užitné funkce a ceny.

V ordinacích, čekárně i na chodbách kliniky najdete řadu na míru konstruovaných objektů - kovové stojací věšáky, integrované věšáčky, lavice, skříně. Maximální péči jsme věnovali ergonomii. Každý prvek nejen dotváří estetický dojem, ale především každý den slouží svým uživatelům. Do tělocvičny a ordinací fyzioterapeutů jsme navrhli speciální stojany na tělocvičné pomůcky přesně podle zadání budoucích uživatelů. Zjišťovali jsme jaké nářadí je potřeba uskladnit a navrhli konstrukci tak, aby se do něj vešlo všechno včetně velkých gymnastických míčů a stojan se nerozpadl po několika týdnech užívání. 

Největší výzvou, alespoň co se týče rozměrů, byly kartotéky. Zdravotnické zařízení potřebuje hodně úložných ploch na dokumentaci - karty pacientů a další písemnosti. Výslednému rozvrhu velkých vestavěných skříní tak předcházely rozhovory se sestrami, kdy jsme řešili nejen velikosti dokumentů, ale i délku archivace a četnost jejich užívání.

Když všechno funguje

Hlavním vizuálním prvkem, který sjednocuje interiér je dřevěné žebrování. Vertikální a horizontální struktury dřevěných lišt se jako svalová vlákna prolínají celým interiérem. Na architektonické prvky a mobiliář navazuje také grafický vizuální styl od Dynamo Design, který v podobě polepů dává anatomii celého prostoru nový rozměr. Vertikálně strukturované dynamické siluety mužského a ženského těla provázejí značku i na vizitkách, tiskovinách nebo webových stránkách a propojují tak vše do jednoho pečlivě organizovaného veziuálního celku, který posiluje unikátní zážitek a pozitivní vnímání značky. 

2,500
m2 celkové plochy
75
zaměstnanců
200
pacientů denně

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět