Michiel Hofman: Osobní přístup k architektuře

Letošní třetí ročník konference TechoCon jsme si nesmírně užili a už za pár dní vyjde zde v rámci blogu jeho shrnutí. Celý den byl nabitý zajímavými a inspirativními přednášejícími a skvělou atmosférou. Dva hlavní řečníky nemůžeme opomenout a přinášíme s nimi rozhovory, které při příležitosti TechoConu vznikly.

Michiel Hofman, architekt, který v roce 1999 založil s Barborou Dujardin společnost HofmanDujardin Architects. Dnes tvoří jejich tým skupina přibližně 40 architektů, interiérových architektů, projektantů a stážistů s různým zázemím. Michiel Hofman byl druhým ze dvou hlavních řečníků na mezinárodní konferenci TechoCon. 

HofmanDujardin díky svým zkušenostem, nadšení a skvělému výkonu spojují cíle a sny svých klientů s jejich osobními představami o kvalitě a vytvářejí tak inspirativní a velkorysá místa. Jejich designová filozofie Shaping Intuition® je hlavní myšlenkou pro všechny projekty: osobní přístup k architektuře, který se zaměřuje na blaho lidí v jejich prostředí.

Kde jste našel motivaci pro založení HofmanDujardin Architects? A kde a jak obecně hledáte motivaci k vaší práci?

V roce 1999 jsem společně se svou ženou Barbarou Dujardin založil ateliér HofmanDujardin. Naší hlavní motivací je krásné spojení vědy a sociologie v architektuře. Podle našeho názoru architektura nepojednává o budovách, ale o lidech. Toto přesvědčení nás vedlo k vyvinutí filozofie designu, kterou jsme nazvali Shaping Intuition® („tvarování intuice“) a která je všestranně zaměřena na to, aby se lidské bytosti cítily ve svém prostředí dobře. Všechny naše projekty staví na čtyřech přirozených a čtyřech kulturních hodnotách.

Tým HofmanDujardin Architects tvoří velká skupina lidí s různým zaměřením a určitě i s různými názory. Jak se vám daří vypořádat se s případnými neshody? Dělají se u vás v týmu kompromisy nebo máte jednoho, který vždy rozhodne?

V našem týmu jsou lidé více než 10 národností, což mu dodává vynikající spojení zkušeností a názorů. Pracujeme společně v jediném velkém otevřeném prostoru, který tak napomáhá lepší horizontální organizaci. S nápadem může přijít kdokoli, společník, vedoucí architekt nebo stážista, věnujeme se jednoduše tomu nejlepšímu a každého z nás tak podněcujeme ke kreativnosti. Naše filozofie Shaping Intuition® nám pomáhá při usměrňování této kreativity a při rozhodování.

Architektura není jako čisté výtvarné umění. Projekty a myšlenky se zde rozvíjejí a propracovávají ve složitých kontextech a podílejí se na nich klienti i nejrůznější specialisté. Na tomto komplexním poli plníme svou roli architektů a přitom neustále myslíme na lidi, kteří budou v námi vytvořených prostředích pracovat a žít.


Jaká je vaše současná role ve Vaší společnosti?

HofmanDujardin pracuje jako tým. Má role se sice nyní s růstem ateliéru poněkud mění, podstata práce ovšem zůstává stejná. Mým úkolem je porozumět esenci jednotlivých zakázek a navést tým správným směrem pro hledání jednoduchých řešení složitých výzev.

Co považujete při návrhu a realizaci projektů za nejdůležitější?

Tím hlavním, o co usilujeme, je, aby se lidé ve svém prostředí cítili dobře. Aby se nám to podařilo, snažíme se dosáhnout správné rovnováhy čtyř přirozených a čtyř kulturních hodnot, které jsme si definovali. Naše kulturní hodnoty jsou jasnost, kvalita, osobitost a inspirace. Přirozené hodnoty jsou prostorovost, zemitost, výraz a propojení. Věříme, že když mezi nimi dospějeme k harmonii, můžeme vytvářet inkluzivní prostředí, v němž se každý může cítit jako doma.

Máte nějaký vysněný projekt, který byste rád realizoval?

Naši filozofii designu Shaping Intuition® lze uplatnit při prostorovém navrhování v jakémkoli měřítku. Tuto skutečnost odráží i naše portfolio vykazující značnou různorodost. Provádíme například luxusní renovace malých bytů i velkých kanceláří. Umíme najít lidská měřítka, dokonce i u rozsáhlých a složitých projektů. Za vysněný projekt pro uplatnění naší filozofie považujeme letiště.

Tématem letošní konference je Well-Being & Sustainability. Má HofmanDujardin Architects na svém kontě nějaký zdravý a udržitelný projekt?

Protože dobrý pocit máme doslova v genech, najdete ho v každém projektu. Právě jsme například dokončili vnitřní design nové centrály společnosti Booking.com, pro kterou pracujeme jako hlavní architekt interiérů. Jde o jednu z největších kancelářských budov v Evropě, která se stane pracovištěm zaměstnanců více než 100 národností. Dobrý pocit je do určité míry značně osobní záležitostí, zvláště při takovém počtu různých výchozích zkušeností. Proto jsme navrhli velmi různorodé prostředí tak, aby si každý mohl najít své místo, kde se bude cítit jako doma.

Dalším již téměř dokončeným projektem je centrála ING banky. Zde jsme navrhli řadu propojovacích plošin v atriích. Ty spojují různá křídla a poschodí a zároveň tak propojují také lidi a myšlenky. Jako programovatelný prostor poskytují alternativní prostředí ke kancelářským prostorám. K dobrému pocitu zaměstnanců mohou přispívat například jako místo uměleckých výstav nebo dalších druhů akcí.

Dalším dobrým příkladem je náš designový produkt Bloomframe®. Jedná se o inovační okno, které lze rozložit jako balkón. Svým uživatelům nabízí flexibilní obytné prostředí. Po otevření okenního rámu je možné vystoupit před fasádu budovy a užívat si venkovního prostoru. Obzvláště v hustě zastavěných městských oblastech přispívá Bloomframe® k udržitelnosti a příjemné obyvatelnosti.

Podělíte se s námi o zábavnou pracovní historku? Za 20 let fungování vaší společnosti si určitě alespoň na jednu vzpomenete.

Náš tým se občas cítí jako rodina. Minulý rok jsme se přestěhovali do kancelářské vily, kterou jsme si sami navrhli a jejíž vlastnosti připomínají rodinný dům. Protože obsahuje velkou kuchyň, halu, květinovou zahradu a terasu podél malého kanálu, můžeme zde organizovat společné obědy a grilování. Od letošního léta máme dokonce humří farmu!

Co vás na vaší práci nejvíc baví?

Naše profese je z pohledu zakázek a procesů čím dál komplexnější. Na architektuře mám ovšem osobně nejraději převádění komplexnosti do jednoduchých, přímočarých myšlenek. Milujeme uvažování o esenci architektury. Architektura je nástrojem, který lidem poskytuje sílu, pohodlí a vzájemné propojení. Rádi vytváříme místa, kde je prostě radost být.

* autor portrétní fotografie Marc-de-Groot

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět