Zelená kancelář. Cesta ke zdravému pracovnímu prostředí.

Je paradoxní, že ačkoliv je naše spojení s přírodou přímo zakódováno v naší DNA, trávíme dnes většinu času v prostředí, které pouto s ní postupně ztratilo. Průměrný Evropan dnes stráví uvnitř budov až 90 % času.

Stávající situace s sebou pochopitelně přináší mnoho negativních důsledků, které dopadají zejména na ty, kteří pracují v klasických kancelářských profesích. Stále více zaměstnanců se dnes potýká se syndromem vyhoření či nemocemi spojenými se sedavým zaměstnáním.

V době, kdy před nás celosvětová pandemie postavila mnoho nových zdravotních výzev, je čas zamyslet se i nad možnostmi, jak obnovit tradiční pouto s přírodou a využít jejího pozitivního vlivu na naše zdraví.

Co je biofilní design? A jak vám může pomoct být zdravější a produktivnější?

Myšlenka, že lidé mají silný vrozený vztah k přírodě a ostatním živým tvorům, není nová. Z teorií biologa E. O. Wilsona, který považoval „biofilii“ za produkt biologické revoluce, se v 80. letech 20. století zrodila nová disciplína biofilního designu. Až dnes se ale naplno rozvíjí její potenciál.

Kytky jsou jen začátek

Mít pár rostlin v kanceláři je určitě dobrá věc a setkáte se s nimi dnes asi v různé míře všude. Biofilní design je ale komplexní disciplína a jde ve svém snažení mnohem dále.

Biofilní design se v oboru interiérové tvorby používá k většímu propojení lidí s přírodním prostředím. K tomu využívá samotné přírodní prvky, odkazy na ně a také jinak uvažuje o prostoru a místních podmínkách. Pracuje se specifickým barevným uspořádáním, novými typy nábytku, podlahových krytin, dekorací. Pozornost je věnována také zvuku a jeho šíření v prostoru.

Několik základních prvků biofilního designu

  • Zodpovědnost k životnímu prostředí
  • Využití přírodních tvarů a forem
  • Respekt k přírodním procesům a zákonitostem
  • Světlo a prostor
  • Kultivace vztahů v daném místě

K plánování nových "zelených" prvků bychom měli přistupovat se stejnou pozorností, jakou dnes věnujeme ostatním komponentům moderního pracovního prostředí. Nejlepší je, řešit je již od začátku projektu a v souladu se vším ostatním. Důkladné zvážení všech vztahů a možností pracovního prostředí zpravidla vede k originálním a trvanlivějším řešením. 

Jan Mergl
Head of Sales, TECHO CZ

Závěry různých studií naznačují, že lidé se v přírodním prostředí cítí šťastně, uvolněně a mají nižší úroveň stresu. Také se těší lepšímu zdraví. Lidé jsou zkrátka spokojenější a tím pádem lépe motivovaní.

Zařizujete nové sídlo společnosti a chcete se seznámit s možnostmi biofilního designu? Ozvěte se nám. Naši specialisté mají zkušenosti s komplexními interiérovými projekty. Rádi s vámi proberou vaše plány, seznámí vás s našimi dokončenými projekty a doporučí, jak správně postupovat. 

Kontaktujte nás

Příroda v interiéru. Co říkají ekonomové?

Dnes již existuje řada případů, které prokazují, že se zeleň v kancelářích vyplatí i ekonomicky. 

Například studie The Economics of Biophilia ukazuje, že nižší produktivita vás může stát mnohem více, než náklady na energie. Příklad: počet hovorů uskutečněných za hodinu telefonními operátory, kteří měli velkými okny výhled na přírodu, byl výrazně vyšší než počet hovorů uskutečněných za hodinu operátory bez výhledu z okna. První skupina vyřizovala hovory o 6-7% rychleji než druhá skupina.

50%
snížení stresu
20%
(až o) snížení hluku na pracovišti
15%
zvýšení produktivity
30%
méně sick days

Výkon zaměstnanců nejvíce ovlivňuje vnitřní prostředí. Rostliny tradičně pomáhají tím, že jsou schopné čistit vzduch od znečišťujících látek, produkují kyslík, snižují prach a zvyšují vlhkost vzduchu. Díky lepší kvalitě ovzduší se můžeme lépe soustředit a na našem pracovišti jsme šťastnější. Pokud se rostliny používají jako "živá stěna," poskytují také zvukovou izolaci, která nám pomáhá zůstat v klidu a snižuje tak významně stres.

Díky moderní monitorovací technologii dnes dokážeme naše prostředí měřit a vyhodnotit díky tvrdým datům skutečný přínos. Získané údaje nejen potvrzují pozitivní vliv života rostlin na náš well-being, ale umožňují nám také přicházet s účinnějšími koncepty a lépe plánovat zdravotní parametry nového pracovního prostředí. 

Co ukrývají květináče?

Foto: Greenest Co.

Česká společnost Greenest Company nabízí nenápadné monitorování kvality vnitřního kancelářského prostředí. Jejich vybavení plné senzorů měří všechny klíčové parametry - vlhkost vzduchu, koncentraci CO2, světelné podmínky, akustiku, tlak a teplotu. Zaznamenané hodnoty z vaší kanceláře jsou poté porovnány s rozsáhlou databází měření a vy pak získáte doporučení pro zlepšení pracovního prostředí založená na datech. Celé zařízení je důmyslně ukryto v květináčích s kávovníky.

Inspirujte se našimi zelenými projekty

Nové zelené kanceláře v Praze

Doslova na každém kroku ucítíte propojení s přírodou a snahu využít co možná nejvíce udržitelných materiálů. 

Prohlédnout referenci

Idea Delivery Lab

Coworkingový prostor navržený tak, aby podporoval kreativitu, umožňoval různé typy spolupráce, pomáhal udržovat pracovní tempo a zároveň nabízel prostor pro relaxaci.

Přejít na referenci

Dog friendly kanceláře

Dvoupatrové sídlo výrobce krmiv pro psy a kočky je navržené tak, aby se v něm nejen dobře pracovalo, ale aby se tu dobře žilo i čtyřnohým parťákům.  

Přečíst referenci

Chcete vlastní zelenou kancelář? Poradíme vám, jak na to.

Zařizujete nové sídlo společnosti a chcete se seznámit s možnostmi biofilního designu? Ozvěte se nám. Naši specialisté mají zkušenosti s komplexními interiérovými projekty. Rádi s vámi proberou vaše plány, seznámí vás s našimi dokončenými projekty a doporučí, jak správně postupovat.

Kontaktujte nás

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět