Připomeňte si první ročník konference TechoCon 2017

Jak budou vypadat kanceláře budoucnosti? Největší výzvou je flexibilita.

Naše nároky na pracovní prostředí se stupňují. Technologický vývoj přináší změny do všech oblastí našeho života a kanceláře nejsou výjimkou. Stále více firem si proto začíná uvědomovat, jak důležitou roli hraje kvalita pracoviště v konkurenčním boji o špičkové zaměstnance. Seznámit odbornou veřejnost s novými trendy v tomto rychle rostoucím odvětví se snaží organizátoři prvního ročníku konference TechoCon. Ve svém pražském showroomu jej uspořádala česká společnost TECHO.

Století bez drátů a nová architektura

Společným jmenovatelem bohatého celodenního programu byla flexibilita. Chceme-li udržet krok s rychlým technologickým vývojem, musíme si udržet především otevřenou hlavu a změnit náš přístup k navrhování měst a budov. Podle Tomáše Ctibora nemá smysl např. kancelářské budovy navrhovat jako jednoúčelové. Měli bychom je koncipovat spíše jako struktury, nebo univerzální rámce, které bude možné během jejich životnosti několikrát funkčně proměnit podle aktuálních požadavků: "Zvykněme si na to, že domy už se zřejmě nebudou stavět na staletí, možná ani na desetiletí, budou měnit svůj způsob využití mnohokrát za dobu své životnosti." Jako příklad uvádí Ctibor stavbu Cube Berlin, kterou její tvůrci sami označují za první budovu navrženou pro trendy, které přináší 21. století a jednu z nejchytřejších budov blízké budoucnosti.

Tomáš Ctibor. Minulému století dominovaly dráty, naše dnešní životy a prostředí jsou zásadně ovlivňovány technologiemi bezdrátovými Tato změna přináší zásadní proměnu světa, jak jsme ho doposud znali.

Kanceláře pro novou generaci

Názory zaměstnanců je potřeba brát vážně, a už nyní bychom jim měli dát velkou váhu při formování strategií pro plánování a uspořádání kancelářského prostoru, tvrdí Eduard Forejt, ředitel rozvoje obchodu a vedoucí oddělení kancelářských nemovitostí společnosti JLL. Opírá se při tom o jeden z prvních a největších průzkumů provedených u nás mezi více jak 1400 zaměstnanci. Společnosti, které nabízejí dobře umístěnou budovu s příjemným a efektivně uspořádaným pracovištěm, mají větší šanci uspět v boji o talenty, než ty které stále sázejí na služební auto jako benefit. Podle výzkumu je pro celých 93 % zaměstnanců na prvním místě komfortní pracoviště.

Co podle zaměstnanců nejvíc ovlivňuje produktivitu práce

93%
komfortní pracovní místo
87%
dostatek slunečního světla
83%
možnost ovlivnit klima na pracovišti
74%
nealko nápoje zdarma

Budoucnost podle Google

Společnost Google již delší dobu ukazuje nové cesty k navrhování pracovního prostředí. Jason Harper, real estate project executive pro Evropu, Střední východ a Afriku je se svým týmem zodpovědný za tvorbu nových kancelářských prostor pro tuto stále rostoucí organizaci. V Praze představil metody, kterými do tvorby pohodlnějšího a efektivnějšího prostředí zapojují pomocí průběžného vyhodnocování dat zaměstnance. Ani on ale neumí jednoduše odpovědět na otázku, jak budou kanceláře budoucnosti vypadat: Mění se lidé, jejich potřeby, musí se přizpůsobovat i pracovní prostředí. Smartphone s námi není ani deset let a podívejte se, jak stihl změnit naše životy, způsob, jakým pracujeme, jak se bavíme. I pro Google je podle Jasona flexibilita tou největší výzvou do budoucnosti a potvrzuje tak, co zaznívalo během konference z různých stran.

O tom, jak využít maximálně výhod cirkulární ekonomiky v kancelářském prostředí v Praze mluvila Sarah Schiffer z Gispenu.

Výzvy cirkulární ekonomiky

Praktické řešení rostoucích nároků na flexibilitu pracovního prostředí představila Sarah Schiffer s holandského Gispenu, která vidí cestu v uplatnění principů tzv. cirulární ekonomiky. Téma, ještě nedávno vyhrazené radikálním ekologům, se dnes dostává do středu pozornosti nejen politiků, ale i podnikatelů. První firmy přicházejí s business modelem, který nejenže funguje, ale významně přispívá např. ke snížení produkce skleníkových plynů. Princip je vlastně geniálně jednoduchý. Představte si třeba nepotřebné skříně na papírové šanony, které dnes jen zabírají místo. Jak by se vám líbilo, kdyby je od vás někdo odkoupil, kovový korpus přetvořil na dnes tak populární hlukově izolovaný modul, plastové rolety použil na výrobu granulátu, ze kterého by vytiskl konstrukci vaší nové pohovky na 3D tiskárně? A navíc by vám nabídl, že od vás nepotřebný nábytek po třech letech opět za garantovanou cenu odkoupí?

První ročník TechoConu ukázal, že se v blízké budoucnosti rozhodně máme v tomto odvětví na co těšit. Je zajímavé sledovat, jak architekti, designéři i výrobci dokáží reagovat na neustále se měnící možnosti a vyrovnávat se s novými příležitostmi. Uvidíme, s čím nás překvapí příští rok.

Slovo organizátorů

Milan Začal
Senior Sales Manager

Odborná konference věnující se pracovnímu prostředí nám v Čechách chyběla. A protože jsme chtěli nové trendy a inovace v našem oboru sdílet s ostatními, rozhodli jsme se ji uspořádat sami. Ohlasy odborné veřejnosti po skončení prvního ročníku konference nás pozitivně překvapily a utvrdily nás v názoru, že podobná akce má smysl.

Šimon Opekar
Sales Manager

Rádi bychom i nadále přinášeli inspiraci pro všechny, kteří se věnují našemu oboru a chtějí společně s námi rozvíjet vizi kanceláří budoucnosti. Věříme, že se Techocon stane každoroční tradicí.

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět