TECHO ART COLLECTION 2019 a Jiří Georg Dokoupil

V roce 1996 jsme vydali první grafický list limitované kolekce Techo Art Collection, jehož autorem byl Karel Chaba. Od té doby každý rok pečlivě vybíráme nového umělce a postupně jsme grafické listy doplnili také unikátními tričky s potiskem. Za posledních 24 let jsme v rámci této kolekce spolupracovali například s Oldřichem Kulhánkem, Michaelem Rittsteinem, Jiřím Načeradským, Jiřím Sopko, Kurtem Gebauerem nebo Pastou Onerem. A to všechno především proto, že se snažíme o podporu umění, protože pevně věříme, že je nedílnou součástí naší každodenní práce. 

Letos jsme se spojili s Jiřím Georgem Dokoupilem a vznikl moc krásný grafický list i potisk trička, na který se už strašně těšíme.

zdroj fotografie: Wikipedie

Jeho tvorba sympatizuje s dadaismem a díky tomu autor odmítá přijmout jednotný vynucený styl své tvorby. Proto je jeho tvorba plná různých experimentálních technik, obrazy tvoří například pomocí barevných mýdlových bublin, pomocí sazí ze svíček nebo z jednotlivých políček filmu. Společnými vlastnostmi jeho tvorby jsou expresionismus a erotický náboj. Žije a pracuje v Berlíně, Madridu, Praze, Riu de Janeiru a na Tenerife.

Jiří Georg Dokoupil se narodil v Krnově v 3. června 1954. Po událostech roku 1968, utekl se svoji rodinou přes Rakousko do Německa. V roce 1976 začal studovat na akademii výtvarných umění v Kolíně nad Rýnem. Později také navštěvoval univerzity ve Frankfurtu a v New Yorku. V New Yorku studoval pod vedením Německého konceptuálního umělce Hanse Haackela. Jeho vliv je znát zvláště v jeho prvotní tvorbě.

V roce 1979 založil Dokoupil společně s umělci jako Hans Peter Adamski, Peter Bommels a Walter Dahn skupinu „Mülhermer Freiheit“. V roce 1982 se konala první Dokoupilova samostatná výstava. V jejich společném kolínském ateliéru se šestice označovaná jako „Jungen Wilden“ věnovala hledání současného uměleckého výrazu prostřednictvím neoexpresivního figurativního stylu v intenzivně barevných plátnech s tradičními náměty a také cestou překonávání intelektuálního formálního jazyka minimalizmu a konceptuálního umění. Už v začátcích si Dokoupil vybudoval méně divoký, ale o to neobvyklejší styl práce a brzo si našel svoji vlastní cestu tvorby. V roce 1982 se ve světě umění stal známým díky obří malbě nazvané „ Bože, ukaž mi svoje koule“, která byla určitou formou vzdání pocty „deskové malbě“ Juliana Schnabela, jehož obraz je udělán z rozbitých talířů složených do různých obrazců. Od té doby měl Jiří George Dokoupil desítky výstav po celém světě. Jeho dílo až do současnosti zahrnuje přes 60 takzvaných cyklů a více než 100 vytvořených technik či stylů. Na přelomu roku 1996/1997 proběhla výstava Catalogo v pražské Galerii Rudolfinum a souběžně Dokoupil vystavoval v Galerii MXM v Praze, v Galerii Caesar v Olomouci a Galerii 761 v Ostravě.

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět