Ahrend a umění

Ahrend (dříve TECHO) a výtvarné umění k sobě patří už tři desetiletí. Od první chvíle, kdy jsme se rozhodli věnovat navrhování a výrobě nábytku pro komerční interiéry, podporujeme projekty ze světa volného umění, které jsou nám blízké. Vždy jsme se snažili při různých příležitostech propojovat naši činnost se světem umění a čerpat z něj cennou inspiraci a další energii pro naši práci. 

Showroom jako galerie

První nepřehlédnutelný důkaz propojení Ahrend s výtvarným uměním nemůžete minout již při vstupu do našeho showroomu. Hned u vchodu vás uvítá mohutná skulptura od Jiřího Beránka, připomínající velkou bránu. Když pak vstoupíte dovnitř, ocitnete se ve světě bez hranic, kde se prolínají kanceláře, jednací místnosti a umělecká galerie v jednom pestrobarevném celku. Tady, obklopeni uměleckými díly na každém kroku, pracujeme, relaxujeme a setkáváme se s kolegy i návštěvami.

Přijďte se přesvědčit i vy, jak může přítomnost umění pozitivně proměnit atmosféru pracovního prostředí. Jestli chcete ve vaší kaneláři podpořit kreativitu zaměstnanců nebo vytvořit prostředí, kde k sobě lidé mají blíž, jsou produktivnější a odpočatější, najdete u nás dostatek inspirace.

Jak to všechno začalo?

Naše cesta k umění nabrala po prvních krůčcích jasný směr a naše aktivity postupně nabývaly na síle. S každou další dokončenou akcí si troufáme na významnější a organizačně náročnější výzvy.

1996

V šestém roce od založení firmy jsme vydali první z každoročních limitovaných sérií grafických listů významných českých a slovenských tvůrců – pod názvem Ahrend Art Collection. Každý rok se sbírka rozrůstá o nový přírůstek a dnes v ní najdete již klasické tvůrce jako jsou např. Oldřich Kulhánek, Michael Rittstein, Jiří Načeradský, Jiří Sopko, Kurt Gebauer, ale i zástupci mladé generace, namátkou Pasta OnerProkop Bartoníček nebo Jan Kaláb Sbírku grafik doplňují také speciální trička s motivem od autora každoroční edice.

2001

Zorganizovali jsme velký projekt Factory Talk TECHO, který zahrnoval instalaci výtvarných děl významných českých autorů v prostorách naší továrny a dokumentaci celého procesu předními českými dokumentárními fotografy.

2014

Dokončili jsme proměnu našeho showroomu ve spolupráci s architektonickým ateliérem ADR a grafickým studiem Jarosdesign. 

Umělci do továren!

V roce 2001 jsme v prostorách našeho sídla hostili zatím největší akci – Projekt Továrna.

Po deseti letech v oboru jsme již měli zkušenosti s pozitivním vlivem umění na atmosféru na pracovišti, ale tovární hala? Věděli jsme o řadě českých výtvarníků, kteří v továrnách pracovali a snažili se o průlom v této oblasti, ale to bylo vše. Jak budou reagovat naši zaměstnanci, když jim vyzdobíme pracovní prostředí a jak přijmou návštěvníci zvenčí fakt, že umění je instalované v továrně na nábytek, nikoli v čistém prostředí galerie?

Byla to cesta do neznáma a zároveň velká výzva pro všechny zúčastněné. Budoucí reakce diváků na nečekanou situaci se stala jedním z hlavních pilířů projektu. Ve spolupráci s psychologem jsme vytvořili dotazník pro zaměstnance a vyhodnotili jejich postřehy. Zpětná vazba byla velmi pozitivní a mnoho z děl zůstalo trvale vystaveno v našich prostorách.

Po úspěšném uvedení výstavy ve výrobní hale jsme navázali sérií rozhovorů, při nichž se veřejnost mohla sznámit s našimi výtvarníky. Seznam hostů byl bohatý - naše pozvání postupně přijali Jan Bačkovský, Jiří Beránek, Anna Čejková, Jaroslav E. Dvořák, Ivan Komárek, Richard Konvička, Dominik Mareš, Jiří Načeradský, Vladimír Novák, Nikola Nováková, Matěj Olmer, Petr Pavlík, Michael Rittstein, Pavel Roučka, Karel Cudlín, Lubomír Fuxa, Bohdan Holomíček, Jiří Kolis, Zdeněk Lhoták, Andrea Lhotáková.

Jiří Kejval
Bývalý generální ředitel TECHO, a. s.

Když se dlouho pohybujete v obchodním světě, může se vám stát, že najednou pocítíte prázdnotu. Plátna rozvěšená v tovární hale pak nejsou jen ztřeštěným nápadem, ale dostávají hlubší smysl – vybízejí k zamyšlení, hledání a konfrontaci vlastních hodnot.

Slavomil Hubálek
psycholog

Zprvu mi nápad rozvěsit v tovární hale plátna současných umělců připadl jako bláznivý a napadla mne jen spousta argumentů proti. Okamžitě jsem si však uvědomil, že v samém základu tvořivosti je právě uskutečňování takových bláznivých nápadů.

Ctíme legendy, podporujeme talentované nastupující autory

Aktivity naší firmy na poli umění rostou od začátku společně s našimi úspěchy. Dnes se jako globálně působící firma snažíme, aby se naše nové sebevědomí a ekonomické možnosti projevily i v rozsahu a významu naší podpory projektů ve světě architektury, designu a výtvarného umění.

Zachránili jsme unikátní schodiště Evy Jiřičné

 

U příležitosti životního jubilea Evy Jiřičné se v Centru DOX koná retrospektivní výstava této světoznámé české architektky, která představuje její tvorbu od profesních začátků až po současnost.

Společnost TECHO u této příležitosti nechala zrekonstruovat unikátní schodiště autorky, které majitel firmy Jiří Kejval zachránil poté, co hrozilo jeho zničení na místě, kde původně stálo – v obchodě Joan & David v Paříži.

Přečtěte si celý příběh

Jakub Flejšar: Umění umí měnit

Kovové geometrické figury, citlivě zasazené do prostředí Ahrend Inspiration Centre, přirozeně splynuly s životem ve společnosti. Jaká byla jejich cesta z ateliéru do nového showroomu? 

TECHO ART COLLECTION 2023 a Jiří Černický

V roce 2023 se naše kolekce Techo Art Collection rozrosla již po dvacátéosmé o grafický list a tričko s originálním uměleckým potiskem. Autorem této kolekce je vizuální umělec Jiří Černický.

27 let Techo Art Collection nám sluší

Inspirace, umění i energie pro další práci. Tím vším je pro nás projekt Techo Art Collection, který k naší firmě patří již 27 let. Za tu dobu jsme podpořili ty nejvýznamnější české a slovenské umělce, díky nim také vznikla unikátní sbírka grafických listů a triček. 

Ročenka české architektury 2021-2022

Ahrend je hrdým partnerem ročenky. Stál u zrodu této architektonické publikace a letos ji podpořil již po třiadvacáté. 

Slavnostní odhalení sochy od Davida Černého

Silueta ženy sedící na vysoké židli s točícími se nohami se nově vyjímá před vchodem do našeho pražského showroomu v Hostivaři. Autorem sochy je David Černý.

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět