Opravdu potřebujeme inovace?

V prostoru La Fabrika se 1. 11. 2018 konala konference FRIENDLY BUILDINGS, kterou pořádá společnost Sharry Europe. Přednášející i diskutující během ní hledali odpověď na otázku, jak využít možností současných technologií ke zlepšení uživatelského komfortu kancelářských budov.

Konference je otevřená široké veřejnosti a potkávají se na ní technologové s developery, architekty nebo studenty vysokých škol. O nových možnostech se diskutuje z mnoha různých pohledů.

Jsme rádi, že jsme se mohli zúčastnit letošního ročníku a přiblížit vám i naši vizi budoucnosti našeho pracovního prostředí. 

Budeme v budoucnu vůbec pracovat v kancelářích?

Rychlý vývoj komunikačních technologií přináší mnoho nových otázek do většiny tradičních oborů. Nové nároky a požadavky nastupujících generací dokázaly během několika málo let proměnit i naše pracovní prostředí. 

Mladí lidé přemýšlejí o své budoucnosti jinak a společnosti, které chtějí být připravené, musí umět překonat značnou mezigenerační bariéru a pochopit jejich uvažování. Přizpůsobení se je jedinou cestou, jak si v boji o budoucí talenty zachovat konkurenceschopnost. 

Dopady nového přístupu můžeme už dnes vidět v oblasti kancelářských interiérů takřka všude. Vývoj v oblasti komerčních interiérů představil účastníkům konference Šimon Opekar, který poukázal na několik zajímavých trendů současnosti, jako je co-working a sdílené bydlení.

YouWork vs YouLive

Již dnes jsme podle Šimona Opekara svědky sílící konvergence bydlení a práce. Pod jednou střechou se stále častěji budou vyskytovat jak byty, tak kanceláře a dočkáme se funkčně zcela nových typů prostor, jako jsou třeba "počítačové herny." To všechno umožňuje stálé navyšování konektivity a vznik nových technologických odvětví. 

Šimon Opekar
Sales manager TECHO

Firmy stále méně řeší, odkud lidé pracují. Potřebují odborníky. Důležitější je, aby byli zaměstnanci spokojení, protože na tom přímo závisí jejich úspěch. Podle výzkumu společnosti HBR jsou šťastní zaměstnanci o 31 % produktivnější a dokáží zvýšit prodej firmy až o 37 %.

Technologie - dobrý sluha, nebo špatný pán?

Vliv technologií je velký, ale jsou nám vždy k užitku? A mají inovace přicházet na základě nějaké promyšlené vize, nebo má jít spíš o spontánní proces? I takové otázky zazněly na konferenci Friendly Buildings. Univerzální odpověď bohužel neexistuje, ale jak dokázal i letošní ročník, pravidelná diskuze na toto téma přináší nové mezioborové podněty a pomáhá všem zúčastněným udělat si vlastní představu o možném budoucím vývoji na základě dalších informací. 

Anketa: Co nesmí chybět na vašem pracovišti?

Friendlybuildings výzkum
Infogram

A co nového jsme zjistili na konferenci my? Využili jsme příležitost a zeptali se návštěvníků, co je pro ně v kancelářích důležité. Jak moc se lišily jejich odpovědi od velkého průzkumu s podobnou tématikou od společnosti JLL? Podívejte se sami. 

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět