Ohlédnutí za TechoConem 2018

Druhý ročník odborné konference věnované budoucnosti skončil úspěšně. Celý den byl v pražském showroomu TECHO věnován novým technologiím a inovacím v pracovním prostředí. Letošní ročník se soustředil na život a práci v coworkingu, žhavé téma, které se skloňuje všude kolem nás - v malých startupech i nadnárodních korporacích.

5 důvodů, proč coworking hýbe světem kanceláří

Tady je pět hlavních důvodů, proč jsme na letošním TechoConu akcentovali (kromě dalších zajímavých témat) právě coworking.

  1. Firmy a lidé v nich mění své pracovní zvyklosti, mění strukturu a organizaci pracovních týmů
  2. Mění se prostorová uspořádání kanceláří: od „objevení“ open space kanceláře už uplynulo pár desetiletí a nyní přichází open space 2.1.
  3. Do konce roku 2018 bude v coworkingových prostorách pracovat 1,7 milionu lidí na celém světě v celkem 19 000 pracovištích
  4. Coworking v České republice roste: jen v Praze je nyní několik desítek coworkingových prostor. Rostou i v dalších městech.

Coworking v Česku 

První coworkingy začaly v Čechách v roce 2009, tedy o něco později, než ve zbytku Evropy, resp. světa. Za posledních osm let prošel tento sektor obrovským rozvojem a především došlo ke zvýšení počtu jak prostor, tak celkových ploch.

Dnes v České republice napočítáme celkem 61 coworkingů a je dost možné, že toto číslo je nyní (srpen 2018) již vyšší. Fenomén spolupráce a sdíleného prostoru se rozšířil i do dalších měst v zemi: je přímo spjatý s kvalifikovanou prací, studentskou populací a také silným technologickým zázemím.

Po Praze byl nedávno i v Brně otevřen Impact Hub, největší coworkingové centrum v Evropě (3400 m2). Node5 otevřel coworkingové centrum v Ústí nad Labem na ploše 750 m2 už v roce 2017. Ostatní velcí hráči se dívají na to, jak v ČR vést další expanzi. Trh se zkrátka mění a dynamicky roste.

1,700,000
lidí na světě pracuje v coworkingu
19,000
počet coworking center celosvětově
61
coworking center v ČR

Co jste mohli vidět a slyšet na druhém ročníku

Hlavními řečníky a přispěvateli konference TechoCon 2018 byli architekti, designéři, lidé bezprostředně vytvářející a užívající kancelářský prostor. Pozvali jsme i odborníky z oblastí stojících mimo navrhování samotných kancelářských prostor: psychology, behaviorální výzkumníky, analytiky zabývající se prostorem i lidským chováním.

V programu hlavní stage byla mimo jiné i přednáška Lubomíra Šilhavého, zakladatele platformy WorkLounge nebo večerní přednáška Chrise Cooleyho z americké agentury Evelo zabývající se coworkingem. Bohatý program byl i na satelitní stage, která se věnovala miniworkshopům jednotlivých vystavovatelů.

Zájem o budoucnost pracovního prostředí roste.

Šimon Opekar
spoluzakladatel konference

Letos se nás sešlo neuvěřitelných 451. Vnímáme toto číslo jako závazek do budoucna a již nyní začínáme pracovat na dalším ročníku. Společně doufáme, že se nám povede posunout úroveň konfrence o další stupínek výš.

Milan Začal
spoluzakladatel konference

Pro nás jako organizátory byl TechoCon splněným snem. První ročník byl krok do neznáma. Nevěděli jsme, jak vše dopadne, ale tušili jsme, že téma je ve vzduchu. Už loňská účast ale ukázala, že zájem odborné veřejnosti je velký.

Na co se můžete těšit příště?

Konference je za námi, ale my pokračujeme v dalším rozvíjení tématu. Každý týden píšeme blog, máme facebookový profil a hlavně každý měsíc budeme pokračovat dál prostřednictvím TechoCon Morning Meeting (TMM).

Nechcete přijít o žhavé novinky z rychle se měnícího světa kanceláří? Sledujte nás na internetu a příští rok na viděnou již na třetím ročníku konference.

Přejít na web TechoCon

Prohlédněte si ebook z letošního ročníku

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět