Jaký byl TechoCon 2019?

Je to jako včera, ačkoli už jsou to dva týdny, kdy se letošní třetí roční mezinárodní konference TechoCon uskutečnil. Ve čtvrtek 19.9. jsme se potkali na našem showroomu TECHO a společně jsme diskutovali nejen nad ústředním tématem konference The Workplace of the Future, ale také nad tématy letošními, Well-Being a Sustainability. Letos se Vás zaregistrovalo rekordních téměř 650, z čehož máme obrovskou radost.  

Celý den se na třech pódiích odehrávaly diskuze a přednášky. Hlavní a Satelitni stage jsme letos nově doplnili Kreativní, kde jsme dali prostor především architektům a dalším odborníkům a jejich neotřelému pohledu na kancelářský prostor. 

500+
posluchačů
34
řečníků
3
paralelní pódia

Inspirovat jako poslání

Hlavním dopoledním řečníkem byl Leon Jakimič, zakladatel ryze české úspěšné sklářské firmy LASVIT. Před nedávnem otevřeli své nové sídlo v Novém boru, které není jen obyčejnými kancelářemi, ale především symbolizuje jejich lásku ke světlu. Nové sídlo je postaveno v rámci historického centra města a tímto skleněným skvostem doplnili dvě původní roubenky z roku 1970. 

Leon se během své přednášky zaměřil především na firemní kulturu a Well - Being. Zaznělo velké množství principů, kterými se ve firmě řídí. Mimo jiné se také dotkl často zmiňované rovnováhy mezi osobním životem a prací - "Práce nesmí být konkurencí života, ale jeho nedílnou a chtěnou součástí." "Identita LASVITU stojí na lidech, kteří značku tvoří, a našich firemních hodnotách, kterými jsou – láska a pokora, akčnost a odvaha, svoboda a zodpovědnost, vášeň a výkon, inovace a v neposlední řadě týmová práce." uzavírá Leon.

Od pocitů k tvrdým datům

První panelová diskuse nesla téma „Je well-being na pracovišti jen mýtem nebo měřitelnou hodnotou?“ Všichni čtyři řečníci ji zahájili svou osobní definicí toho, co pro ně znamená termín Well-Being. 

„Už dávno to nejsou mísy s banány a pomeranči a pingpongový stůl na chodbě,“ zcela konkrétně odpověděl David Mansfeld z firmy Johnson & Johnson. Ty jsou dnes v moderním kancelářském prostředí také nutné, ale mnohem více podle něj závisí na celkové kultivaci prostředí a na vědomé péči o lidi i o prostředí, ve kterém pracují. 

Ať už to je psychologické bezpečí nebo možnost pracovat z domova. Téma „home-office“ jsme rozebrali v druhé části panelové diskuse: každý z účastníků vnímá rozsah „home-office“ jinak. Jsou povolání, která lze vykonávat na dálku. David Mansfeld jako limitní pro to, aby home office přinášel oboustranně dobrý výsledek vidí jeden den v týdnu. Naopak Ivo Hrdina – ač nezpochybňuje prospěšnost home office – zmínil jednu důležitou myšlenku: „Home office nepodporuje komunitu.“

Udržitelné prostředí nebo celá planeta?

Druhá z panelových diskusí letošního TechoConu byla vedená v angličtině a na rozdíl od první zaměřené na pocity a vědecky neměřitelné aspekty se více týkala hmotného prostředí kancelářských budov a zcela konkrétních zkušeností s tím, jak se udržitelnost musí promítnout do nových pracovních konceptů. Ve srovnání s první diskusí byla více zaměřená na „hard“ atributy dnešních kanceláří, na budovy a pracovní podmínky lidí, kteří v nich tráví velkou část svého dne.

„Dnes má 75-80 % nových kancelářských budov jednu z certifikací LEED nebo BREAM. Je to vlastně nezbytnost a standard, který dnes nikdo nezpochybňuje,“ konstatovala Eva Nykodymová ze společnosti SKANSKA a shodla se na tom i s dalším účastníkem panelové diskuze, Gideonem van der Burgem ze společnosti Leesman.

Maximum informací a minimum času

Taková byla Kreativní stage, kterou jsme letos poprvé zařadili do programu. Pozvali jsme skvělé české a světové odborníky, převážně architekty a dali jsme jim 8 minut, ve kterých nám představili své projekty a vize.

Na scéně se během dvou bloků vystřídalo 12 tuzemských i zahraničních architektů, designerů a dalších odborníků. První blok zahájil Roman Vrtiška & Vladimír Žák (Vrtiska Žák design studio), kteří nám představili proces návrhu židle. Pokračoval architekt Martin Krupauer (A8000), Ondřej Chybík (CHYBIK+KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS), Zdeněk Fránek (Fránek architects), Jan Aulík (Aulík Fišer Architekti) a tento blok uzavřel Petr Matyáš (di5). V druhém bloku, který byl součástí odpoledního programu, pokračovala architektka Eva Le Peutrec, následována Lukášem Jelínkem (NTT), Gideonem van der Burgem (Leesman), Radovanem Mačákem (Prague Design Hub), Kai Stania (Kai Stania) a vše zakončil Jakub Klaška (Zaha Hadid Architects).

Člověk na prvním místě

Druhý hlavním řečníkem byl nizozemský architekt Michiel Hofman, který v roce 1999 založil s Barborou Dujardin společnost HofmanDujardin Architects. Dnes tvoří jejich tým skupina přibližně 40 architektů, interiérových architektů, projektantů a stážistů s různým zázemím.

Představil nám mnoho zajímavých projektů, například centrálu ING banky a také aktuální projekt pro novou centrálu Booking.com, "pro kterou pracujeme jako hlavní architekt interiérů. Jde o jednu z největších kancelářských budov v Evropě, která se stane pracovištěm zaměstnanců více než 100 národností. Dobrý pocit je do určité míry značně osobní záležitostí, zvláště při takovém počtu různých výchozích zkušeností. Proto jsme navrhli velmi různorodé prostředí tak, aby si každý mohl najít své místo, kde se bude cítit jako doma." vysvětluje.

Michiel je také autorem designové filozofie Shaping Intuition®. Tu charakterizuje osobní přístup k architektuře, který se zaměřuje na spokojenost lidí v jejich pracovním prostředí. „Architektura není o budovách, ale o lidech. Toto přesvědčení nás vedlo k vyvinutí filozofie designu, kterou jsme nazvali Shaping Intuition® („tvarování intuice“) a která je všestranně zaměřená na to, aby se lidské bytosti cítily ve svém prostředí dobře. Všechny naše projekty staví na čtyřech přirozených a čtyřech kulturních hodnotách,“ říká Michiel. Architekturu nevnímá jako čisté výtvarné umění, ale jako komplexní pole plné různých vlivů a faktorů. „Naše kulturní hodnoty jsou jasnost, kvalita, osobitost a inspirace. Přirozené hodnoty jsou prostorovost, zemitost, výraz a propojení. Věříme, že když mezi nimi dospějeme k harmonii, můžeme vytvářet inkluzivní prostředí, v němž se každý může cítit jako doma,“ doplňuje.

TechoCon 2019

Obrovská energie a neuvěřitelné množství inspirativních přednášek. Celý den byl nabitý a nestíhali jsme přebíhat mezi stránky a jednotlivými vystupujícími. Nezbývá než vás pozvat k přečtení ebooku letošního ročníku (naleznete ho níže) a připomenout si do detailu, co se letos odehrálo. 

Závěrem velmi děkujeme všem zúčastněným, všem partnerům a organizačnímu týmu. Těšíme se třeba při některé z příštích snídaňových setkání a pak samozřejmě za rok na čtvrtém ročníku TechoConu.

Šimon Opekar a Milan Začal
zakladatelé konference TechoCon

Děkujeme všem!

"První emoce z letošního TechoConu? Obrovská energie, která dává dohromady stovky lidí. Letošní rekordní počet registrovaných nás neskutečně potěšil a jsme rádi, že vám dává naše úsilí smysl. Už teď se nemůžeme dočkat příštího ročníku. A jak bychom letošním ročník shrnuli? Co jiného by dnes, v době převratných politických i ekonomických změn mělo mít větší váhu, než je jeden konkrétní člověk a jeho vztah k ostatním? To bylo jedno z hlavních poselství letošního TechoConu."

Co Vás čeká v nejbližší době?

Konference je sice za námi, ale budeme pokračovat v dalším rozvíjení komunity TechoCon. A to především prostřednictvím TechoCon Morning Meeting (TMM).

Nechcete přijít o žhavé novinky z rychle se měnícího světa kanceláří a registraci na příští TechoCon Morning Meeting? Sledujte nás na internetu a příští rok na viděnou již na čtvrtém ročníku konference.

PŘEJÍT NA WEB TECHOCON

Prohlédněte si ebook z letošního ročníku

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět