Jiří Kejval: Eva Jiřičná nás posunula o velký kus dopředu.

První dáma české architektury se letos chystá v pražském centru DOX oslavit významné životní jubileum velkou retrospektivní výstavou. A nás těší, že můžeme být u toho. S Evou Jiřičnou nás totiž pojí více jak dvacetileté přátelské pouto.

Poprvé se naše cesty setkaly již v roce 1997 díky práci na interiérech Tančícího domu. V následujících letech jsme se díky naší spolupráci na řadě velkých i drobnějších úkolů jako firma posunuli o velký kus dopředu.

Jako dodavatel interiérů do velkých projektů máme za sebou práci po boku mnoha významných českých i zahraničních architektů a studií. Troufneme si ale tvrdit, že Eva Jiřičná mezi nimi v mnoha směrech vyniká. Generální ředitel TECHO Jiří Kejval zdůrazňuje, že jde především o dámu za každých okolností: "Je to osobnost se silnou autorskou vizí, za jejíž prosazení je vždy připravena bojovat. A i když na někoho může působit někdy příliš neústupně, umožňuje jí tato vlastnost dosáhnout výsledků, které si ostatní nedokáží představit. I přesto jsem ani v nejkomplikovanějších situacích nezažil, že by použila byť jediné sprosté slovo," říká k tomu Jiří Kejval. "Eva je úžasný člověk, hodně nám pomohla. Seznámila nás s mnoha zajímavými osobnostmi z oboru, třeba Francisem Duffym, autorem knihy The New Office, jehož vize o budoucnosti kancelářského prostředí se na dlouho stala motorem našeho vlastního podnikání. Pracovat s ní je skvělá škola, jejího přátelství si opravdu moc vážím," dodává Jiří Kejval s neskrývaným obdivem.

Jiří Kejval
Generální ředitel TECHO

Eva Jiřičná dělá odvážné věci. Její přístup k architektuře a designu je hodně originální, spolupráce s ní je vždy velká výzva. Je to člověk, který nás posunul o hodně dopředu.

Slova Jiřího Kejvala potvrzují i lidé z týmu, který spolupracoval s Evou Jiřičnou a jejím týmem AI DESIGN na velkých projektech Kongresového centra a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Shodují se na tom, že dojde-li na řešení konkrétních technických řešení, je spolupráce s Evou Jiřičnou příkladná. "K výsledku se dá dojít různými cestami, hodně záleží jak je nastavená spolupráce. A ne vždy si obě strany sednou," říká Pavel Hanuš z TECHO. "Před naším prvním setkáním jsem čekal, že se s námi nebude moc bavit, u velkých jmen tomu tak občas bývá. Překvapila mě ale tím, jak dobře byla připravená a do jak drobných detailů věděla o celém projektu. Svou pokorou a ochotou naslouchat našemu názoru na věc si mě úplně získala." 

Skica architektonických detailů Kongresového centra ve Zlíně.

Vzájemný respekt a ochota dikutovat o problémech jsou zásadní pro úspěch každého velkého projektu. A obzvlášť to platí v případech, kdy realizujete nové věci, které ve velké míře využívají dosud nevyzkoušené postupy, hi-tech materiály a inovativní konstrukční prvky.

Velkou mírou atypických řešení se vyznačuje zejména stavba Kongresového centra. K zajímavým designovým detailům patří například speciální sklo s vnitřní vrstvou z hedvábí, nebo obloučkové obložení baru v přízemí budovy, kde se poprvé v České republice uplatnila kombinace akrylátové fólie s dřevotřískovým podkladem.

"Předtím nikdo z nás něco podobného nikdy neviděl, proto je na začátku hodně důležité, aby se architekt s výrobcem dobře dohodli na způsobu realizace. Společně promýšlíme, jak konkrétní zadání vyřešit a často se také stane, že se původní představa vyvine a částečně pozmění. Je to dlouhý tvůrčí proces," dodává Pavel Hanuš. 

Pozornost, jakou je Eva Jiřičná schopná věnovat každému detailu, je opravdu obdivuhodná zvlášť s ohledem k jejímu velkému pracovnímu vytížení: "Zažil jsem během realizace stavby kongresového centra ve Zlíně, že na kontrolní den cestovala až z Hong Kongu. V Londýně jí ale zrušili let do Prahy. Aby tedy stihla domluvenou akci, letěla náhradním letem do Vídně a odsud pak do Zlína jela taxíkem. Zpozdila se o jednu a půl hodiny a i přes neuvěřitelně namáhavou cestu všechno zvládla s profesionalitou a šarmem," vzpomíná Pavel Hanuš na spolupráci se světově uznávanou architektkou.

Kongresové centrum Zlín

Multifunkční komplex v centru valašské metropole je architektonickou dominantou, za kterou by se nemusely stydět mnohem větší a významnější města. Výrazná, sklem obložená budova v sobě ukrývá kongresové centrum, poskytující zázemí pro pořádání kulturních a společenských akcí. O vybavení centra nábytkem se postarala skupina TECHO společně s PSG.

Realizace proběhla na podzim roku 2010 a trvala zhruba dva měsíce během kterých jsme vybavili interiér kombinací atypických interiérových prvků a sériově vyráběného nábytku. V tomto případě našly uplatnění sériové stolové systémy Esprit, které byly doplněny na zakázku vyrobenými solitéry, ať už volnými nebo vestavěnými. Některé instalace byly mimořádně náročné, a to především po stránce materiálové. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou tři atypické bary a vybavení prezidentského salónku, kde byly použity materiály, které měly v naší republice premiéru.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Pětipodlažní Univerzitní centrum ve Zlíně, které v samém centru Zlína vyrostlo během let 2006 – 2008 a je v něm umístěna univerzitní knihovna a řada rektorátních pracovišť, pojala slavná architektka a zlínská rodačka svým typickým stylem. Najdete zde všechny typické znaky jejího rukopisu - řadu přiznaných kovových konstrukcí a skleněných prvků, spojených s nebývalou lehkostí a elegancí. 

TECHO se na realizaci interiérů podílelo jako dodavatel nábytku pro univerzitní knihovny s pěti sty studijními místy. 

Hotel Josef Praha

Hotel v centru Prahy charakterizuje čistá jednoduchá estetika, transparentní materiály zpracované s nebývalou lehkostí a světlo ve všech podobách. Za pozornost stojí koupelny, oddělené od ložnice příčkami z křišťálového skla, nebo umně obložené mramorovými deskami. 

Ve společných prostorách se uplatnil další pro Evu Jiřičnou typický architektonický prvek - subtilní ocelové vřetenové schodiště se skleněnými stupni, které ji proslavilo při návrzích interiérů londýnských butiků. 

Stavba v hi-tech stylu byla mnohokrát oceněna v odborných soutěžích - např. Grand Prix Obce architektů

Za laskavé poskytnutí fotografií děkujeme ateliéru AI - DESIGN.

Výstava v DOXu

Vernisáž výstavy Evy Jiřičné se uskuteční 21. 3. v pražském centru DOX. TECHO jako jeden z hlavních partnerů připravuje speciální akci, o které vás budeme včas informovat i na našem webu. Nenechte si utéct další novinky.

Sledovat na facebooku

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět