Kancelář bezpečných vzdáleností

Dva zlatí retrívři, americký aligátor nebo šířka průměrného sedanu. To je několik možností, jak odhadnout v praxi vzdálenost mezi lidmi, kterou odborníci doporučují dodržovat ke snížení rizika přenosu virových onemocnění.

Co ale znamená jejich obecné doporučení pro život ve vaší kanceláři a jak odhadnout správný odstup na vašem pracovišti? 

Jsou kanceláře, kde nebude problém použít čtyřnohého miláčka, v těch ostatních stačí mít na paměti, že doporučená vzdálenost šesti stop (cca 1,8-2 metry) jsou například tři kancelářské židle vedle sebe. 

Bezpečná vzdálenost mezi lidmi bude určitě jen jednou z mnoha dalších změn, na které si budeme muset v každodenním životě zvyknout. Některé změny si vyžádají čas a větší investice, mnohá opatření musíme přijmout již dnes, aby se zaměstnanci mohli co nejdříve vrátit ke své práci. Na home office nebude moci zůstat každý, proto dnes společně s našimi klienty hledáme cesty, jak zaměstnancům umožnit co nejdříve bezpečný návrat do kanceláří. Na co všechno se budeme muset připravit? 

Nová pravidla

Odborníci z Cushman & Wakefield, kteří přišli s vlastním konceptem 6 feet office, a další experti upozorňují, že bezpečnost se bude zakládat na dvou hlavních pilířích: udržování bezpečné vzdálenosti a vylepšených hygienických opatřeních

Pro většinu zaměstnanců budou některá nová pravidla zpočátku asi nepřirozená a naruší jejich "domáckou pohodu", na kterou byli ve svých kancelářích zvyklí. Bude tedy na vedoucích pracovnících, aby svým lidem pomohli pochopit, že nová pravidla mají chránit jejich zdraví. Podobně jako jsme na novou situaci přistoupili v zájmu ochrany společného zdraví na jiných veřejných místech.

Omezení nejsou drastická; spíše se jedná o změnu některých vzorců chování. To vyžaduje citlivý a trpělivý přístup.  

Jak připravit vaši kancelář podle Mezinárodní zdravotnické organizace?

advice-for-workplace-clean-19-03-2020

1. Udržujte doporučenou vzdálenost

Z pohledu udržování bezpečných vzdáleností jsou v kancelářích nejrizikovějšími místy recepce, open space kanceláře a zasedací místnosti.

Pravidla je potřeba správně nastavit již u vstupu do budovy. Pokud používáte vizuální prvky, jako jsou nálepky na podlaze, vyznačte požadované vzdálenosti poblíž recepce, před turnikety nebo výtahy. Čím jednodušší systém použijete, tím více usnadníte vašim zaměstnancům s dodržováním vašich pravidel. Nebojte se v tomto případě zapojit ani humor. 

Označení na zemi může také pomoci nasměrovat pohyby zaměstnanců po budově, jejích chodbách a podlažích - tím, že se ve sdílených oblastech uvede vzdálenost 6 stop a také požadovaný směr pohybu. 

Tip: Odborníci doporučují zavést pravidlo jednosměrného pohybu ve směru hodinových ručiček. Možná se vám bude zdát tato myšlenka komická, nesmyslná, nebo obtížně aplikovatelná, ale přesně tímto způsobem se běžně reguluje pohyb lidí již dnes ve zdravotnických zařízeních.

Vizuální pomůcky jako samolepky můžete použít pro vhodné rozestupy i na pracovišti - například vyznačením bezpečnostní kruhové zóny kolem každého stolu. V konferenčních místnostech určíte správnou vzdálenost rozmístěním židlí, nebo opět pomocí samolepek. Pro využití a obsazenost jednacích místností doporučujeme použít některou vhodnou aplikaci.

1.

Navigační systém

Co můžete využít: samolepky na podlaze, samolepky na pracovních místech, v zasedačkách atd.

2.

Přepážky

Paravany, nástavce na paravany, samostojné paravany, modulární nábytek, chytré lockery.

3.

Změna dispozice

Dlouhodobá – změna půdorysu a přestavba stávajících kanceláří. Krátkodobá – odebrání židlí spolu s navigačním systémem naučí postupně zaměstnance udržovat bezpečnou vzdálenost.

Jak najít volnou zasedačku, kolegu nebo omezit zbytečný pohyb po kancelářích?

Ahrend Smart Office je ucelené řešení, díky kterému budete mít dokonalý přehled o obsazení prostoru ve vašich kancelářích nebo pohybu a momentální pozici vašich kolegů. V aplikaci se orientujete snadno díky půdorysu, takže vidíte, kdy je budova plná, můžete snadno rezervovat jednotlivé prostory i pracovní stoly. Zamezíte tak zbytečným pohybům zaměstnanců v budově při hledání vhodné konferenční místnosti nebo pracovní stanice. Chytrý způsob, jak snadno kontrolovat bezpečné vzdálenosti v kanceláři.

Zjistit víc na webu Ahrend

2. Zaveďte důkladnější hygienická opatření

Nedostatečnou vzdálenost mezi jednotlivými stoly můžete krátkodobě vyřešit dodatečnou instalací přepážek z plexiskla. Z dlouhodobého hlediska je určitě na čase zamýšlet se i nad možnou změnou dispozice, tam kde vám to prostor dovolí. Zaměstnanci se určitě nebudou chtít vzdát příjemného pracovního prostředí, bude tedy i na vaší kreativitě, jak jednotlivá omezení využijete jako příležitost pro nějakou pozitivní změnu. 

Tip: Pokud potřebujete rychle vytvořit odstup mezi dvěma pracovišti, využijte jedno pracovní místo jako malou "zahrádku." Zeleň vytvoří přirozenou bariéru, má pozitivní vliv na zdraví a psychiku vašich zaměstnanců.

Pamatujte na to, že každá pracovní stanice musí být pravidelně dezinfikována, takže by každý zaměstnanec měl mít po ruce dezinfekční prostředky pro čištění pracovní plochy, klávesnice, myši atd. vždy na začátku a na konci pracovní doby. U sdílených pracovních stanic je možné zlepšit hygienu pomocí jednorázových papírových podložek, které zaměstnanci po ukončení práce jednoduše zahodí.

Častější a důkladnější čištění je samozřejmostí na všech pracovních stanicích a ve společných prostorách a mnoho společností si na samém začátku hrozby COVID-19 rychle zvyklo na nová opatření. Samozřejmostí je také dnes již umístění sanitizérů u vchodu do budovy a v dalších klíčových bodech kanceláří.

Jsme teprve na začátku

Nic z výše popsaného samozřejmě není definitivním řešením. Jedním z kritických bodů, které bude potřeba ve většině kanceláří řešit přednostně, je klimatizace. Její úprava si ale určitě vyžádá dobu delší než několik týdnů a současná situace pravděpodobně přinutí mnoho společností, aby v blízké budoucnosti investovaly do modernější technologie. To samé se bude týkat samozřejmě i nábytku a dalšího vybavení. 

Některá z výše uvedených opatření nebude navíc možné využít v kancelářích s plnou obsazeností. To je další oblast, kde budou firmy hledat chytrá řešení. Už dnes jsme svědky toho, jak firmy zavádějí nově směnný provoz, kdy se zaměstnanci střídají každý den nebo ve dvou směnách denně.

Jan Mergl
Head of Sales, TECHO

Budoucnost je otevřená, ale s největší pravděpodobností budeme svědky zásadních změn. Zaměstnavatelé budou muset svým zaměstnancům zajistit zdravé a bazpečné pracovní prostředí. Nyní se soustředíme na to, co firmy potřebují v této počáteční fázi a snažíme se je krok za krokem provést krizovou situací. Už teď ale pracujeme na dlouhodobějších a udržitelných řešeních.

Potřebujete pomoc?

Hledáte partnera, který vám pomůže s prvními nutnými změnami ve vaší kanceláři? Naše těžká parta je tu pro vás. Rádi vám pomůžeme se stěhováním, přestavbou prostor, nebo likvidací starého nábytku. Dejte nám vědět, co pro vás můžeme udělat.

  • Stěhování, přestavba nábytku
  • Likvidace starého nábytku
  • Poradenství

Kontaktujte nás

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět